In memoriam Lia Charité *10-1-1956 ♱1-3-2018

Na haar 2 studies bij de SPSO is Lia in 2005 een zelfstandige praktijk in psychosociale therapie begonnen. Al snel bouwde ze veel kennis op over NLD en het syndroom van Asperger. Helaas is Lia op 1 maart 2018 aan een zeldzame vorm van kanker overleden, zie de rouwkaart. Zij is er niet meer aan toe gekomen om haar kennis in een boek te laten landen.

Er zijn in Nederland en Belgie nauwelijks hulpverleners met kennis van NLD. Als echtgenoot heb ik daarom besloten om haar kennis voor zover zij dit had uitgewerkt als voorbereiding voor het boek via Internet beschikbaar te maken en te houden. U kunt hier de informatie van haar voormalige website vinden, aangevuld met materiaal dat zij nog niet op de website had staan.

Praktijk Lia Charité voor psychosociale therapie.

De Praktijk Lia Charité was een vrijgevestigde praktijk aan huis voor psychosociale therapie. Mijn praktijk was gevestigd in Best, vlak bij Eindhoven. Ik werkte met cliënten die in allerlei psychosociale situaties vast zitten, zoals lichamelijke ziekten, relatieproblematiek, rouwverwerking, problemen op het werk, vragen over opvoeding, moeilijke jeugd, stress, angsten en onzekerheid, door middel van
counsellen. Ik verzorgde Leertherapie voor studenten die een opleiding volgen voor therapeut. Ik had ruime ervaring in het begeleiden van mensen met NLD.

Wat is counsellen? NLD Non Verbale Leerstoornis

Wat is counsellen?

De essentie van het counsellen is dat de counsellor de client helpt om zichzelf te helpen. De counsellor stelt vragen die bij de client tot inzichten leiden. Een counsellor geeft dus geen adviezen en draagt geen kant en klare oplossingen aan. Deze inzichten betreffen niet alleen de rationele kant van de situatie, maar juist ook de gevoelskant. Wat vaak blijkt is dat de client het geleerde tijdens de sessies ook gaat toepassen in andere probleemsituaties.

Duur van de therapie

Het is een kortdurende vorm van therapie van ongeveer 6 tot ruim 20 gesprekken.

Folder met alle informatie over counsellen

Folder buitenzijde en folder binnenzijde om af te drukken.

NLD Non Verbale Leerstoornis

Een aantal jaren heb ik (jong)volwassenen en diens ouders met NLD die vastlopen in opleidingen, stages en in werksituaties begeleid. Zij lopen ook wel eens vast in een relatie of in hun omgeving. Ik ondersteunde ook ouders die een kind hebben met NLD. Ik gaf voorlichting aan ouders, hulpverleners, schooldecanen, onderwijzend personeel en werkgevers hoe zij om kunnen gaan met het begeleiden van mensen met NLD. Ik verzorgde ook workshops voor het begeleiden van mensen met NLD op de werkvloer. Stichting MEE was bekend dat ik begeleiding verzorg voor mensen met NLD. Studenten van een HBO opleiding die er voor kiezen om een scriptie te maken over NLD komen met allerlei vragen. Vaak zijn dit studenten die een opleiding volgen om bijvoorbeeld in het onderwijs te gaan werken. Dit geeft aan dat het begeleiden van NLD steeds meer gaat leven en meer zichtbaar wordt in de maatschappij.

NLD informatie

Folder met alle informatie over het begeleiden van (jong) volwassenen met NLD

Folder buitenzijde en folder binnenzijde om af te drukken.

e-mail naar haar echtgenoot Gerrit Muller: gaudisite.nl@gmail.com