Begeleiding van (jong)volwassenen met NLD

NLD

Jan (48 jaar) vertelt:

"ik was een leerling met een goede intelligentie werd er altijd gezegd. Welbespraakt en ik was zelfs een stuk vooruit op de rest van de klas. Ik liep wel tegen wat dingen aan die minder goed gingen zoals die rare rekensommen, maar mijn vader legde mij dit thuis op een andere manier uit. Ik was een teruggetrokken jongen die met rust gelaten werd door zijn klasgenoten. Ik stond op het schoolplein aan de kant en wilde zo graag erbij horen en meedoen, maar ik wist niet hoe. Kwam er maar iemand naar mij toe om mij erbij te vragen, maar dit gebeurde niet. Op de middelbare school kreeg ik steeds meer problemen vooral met wiskunde en daar ben ik op gestrand.

Op het werk liep het wel totdat het bedrijf ging reorganiseren en automatiseren. De nieuwe werkmethode was voor mij te complex en vroeg van mij een te hoog werktempo. Ik raakte in een depressie zonder te weten wat er aan de hand was. Nu ik weet dat ik NLD heb begrijp ik ook dat die problemen waar ik onder andere tegenaan liep beperkingen zijn die bij NLD horen. Zo is bijvoorbeeld kaart lezen voor mij een ramp. Ik rijd wel auto, maar met een Tom Tom om de weg te kunnen vinden. Zo kan ik nog veel meer vertellen."

Mieke (21 jaar) vertelt:

"Zo jong als ik was wilde ik graag dokter worden. Ik was ook gek van pony's. Ik koos op de basisschool voor een dierenfiguur om uit te zagen en u raadt het al: ik koos voor een pony. Toen ik klaar was vertelde de juf dat ik de staart er af had gezaagd. Al vroeg kwam ik er achter dat ik niet alles zag op de manier zoals mijn klasgenoten dit deden.

Eenmaal op het VWO wilde ik nog steeds graag arts worden, maar ik liep stuk op de exacte vakken. Ik viel terug naar de HAVO en ik heb een richting gekozen in de verzorging. Bij deze opleiding was het verplicht om verschillende stages te lopen. Daar ben ik tegen allerlei problemen aangelopen, zoals organiseren, plannen en verschillende groepen tegelijkertijd in de gaten houden. Ik heb nu wel mijn diploma in de zorg gehaald. Door alle strubbelingen heen die ik tegen kwam heb ik inzicht gekregen in mijn beperkingen. Ik weet nu sinds een paar jaar dat ik NLD heb. Ondanks dat heb ik werk gevonden dat mij aanspreekt."

Dit zijn voorbeelden van cliënten die op zoek zijn gegaan naar een stuk hulpverlening. Het gebeurt wel vaker dat (jong)volwassenen met NLD uiteindelijk begeleiding willen voor datgene waar zij tegen aan lopen. Zij willen weten wat er mis is gegaan waardoor zij in het verleden niet begrepen zijn. Zij willen leren hoe zij dit kunnen veranderen om in de toekomst beter te kunnen functioneren. Zij willen bijvoorbeeld beter leren communiceren, in een groep leren functioneren, leren hoe vriendschappen worden gesloten.

Wie ben ik en wat doe ik?

Ik ben een psychosociaal therapeut, zie ook de pagina met persoonlijke informatie, die gedurende een langere periode intensief contact heeft gehad met (jong)volwassenen met NLD. Ik heb het inzicht, de interesse en de vaardigheden om mensen met NLD een stuk verder te helpen.

Folder met alle informatie over het begeleiden van (jong) volwassenen met NLD

Folder buitenzijde en folder binnenzijde om af te drukken.